divendres, 29 de gener del 2010

ANÀLISI FUNCIONAL

Un dels passos importants dins de l’avaluació psicològica és l’elaboració d’un Anàlisi Funcional (AF). És un resum que es realitza un cop recollida la informació proporcionada pel pacient i consisteix en establir relacions funcionals entre variables. És un treball totalment personalitzat, doncs cada pacient té unes circumstàncies determinades.

A ACTEE Psicologia dividim aquesta informació en 4 apartats:


1. Els estímuls del context (aspectes a tenir en compte que estan influint en el plantejament de la situació que la persona ens fa).

Exemple: en una situació d’abús de substàncies, els estímuls podrien ser un entorn d'amics consumidors de droga, o una recent ruptura de parella...


2. La persona. Dins aquest apartat incloem els aspectes més destacats a nivell biològic, psicològic (aquí va el resultat dels tests que haguem passat, la història, la família d'origen, els valors o actituds...) i social (les habilitats, amistats...)



3. Les respostes que fa la persona (a nivell cognitiu, motor i emocional-fisiològic) Exemples de cadascun d’aquests apartats podrien ser... atenció focalitzada en els estímuls del propi cos, consum de droga en llocs públics, ànsia per consumir.


4. Els conseqüents: aquests ens expliquen perquè es mantenen les conductes. Reforços positius i negatius majoritàriament. Per exemple, el consum de droga podria tenir de reforç positiu que ajuda a la persona a estar integrada en el grup d'amics i de negatiu, que li treu el "mono").


A partir d'aquí fem un diagnòstic i establim un pla de tractament, que consensuem amb el pacient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada